De juiste hondenmand voor op de fiets aanschaffen

Met uw hond op pad gaan is een heerlijke bezigheid. Steeds vaker nemen mensen hun honden werkelijk overal mee naartoe. Honden gaan mee naar het strand, mee naar het bos en gaan zelfs mee de stad in. Ook nemen mensen hun honden steeds vaker mee op lange fietstochten. Heerlijk de wind door de haren laten vliegen terwijl u op uw (elektrische) fiets fietst. Hoewel er veel hondenrassen zijn die in de natuur heerlijk naast uw fiets kunnen rennen, zijn er ook heel veel honden die hier absoluut niet voor gemaakt zijn. Bovendien zijn er veel plekken waar uw hond helaas niet naast uw fiets kan rennen. Daarom is het verstandig om een goede hondenmand voor op uw fiets aan te schaffen. Hier vindt u de verschillende opties, de voordelen van zo’n hondenmand en ook een lijst waar u vooral op moet letten.  

Samen met uw hond fietsen

Er zijn honderden verschillende hondenrassen. Iedere hondenras heeft andere behoeften. Dat weet u als hondeneigenaar als geen ander. Voor het gemak delen we honden op in twee groepen. Honden die wél naast uw fiets kunnen rennen en honden die dit niet kunnen. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat honden die wel naast de fiets kunnen rennen, dit niet urenlang volhouden. Ook voor deze honden zult u een goede oplossing nodig hebben voor als hun energie op is geraakt. Als uw hond naast uw fiets rent, bouwt de hond spieren op. Dit komt omdat als u aan het fietsen bent u meestal een neutraal tempo aanhoudt. Voor honden die dit aankunnen is naast de fiets rennen een heerlijke work-out. Voor kleinere honden, honden met korte poten, puppy’s en senioren is het helaas niet mogelijk om naast een fiets te rennen. Een alternatief zoals een hondenmand op de fiets kan een oplossing zijn.

 

De grootte van uw hond

Er bestaan verschillende hondenmanden voor op de fiets. Ook bestaan er manden die achter de fiets gekoppeld worden. Als u een rieten mandje voor uw hond op uw fiets wilt bevestigen, is het belangrijk om goed te bekijken of deze geschikt is voor uw hond. Iedere hondenmand op de fiets heeft een andere belastbaarheid. In de meeste gevallen is dit ergens tussen de 5 en de 15 kg. Deze fietsmanden zijn dus absoluut niet geschikt voor grotere honden zoals labradors, border collies en herdershonden. Wilt u een hond boven de 15 kg wél meenemen op een lange afstandsrit op de fiets? Dan kan een fiets trailer voor honden een oplossing zijn. Dit is ook de perfecte oplossing voor een puppy of senior hond.

Voordelen hondenmanden voor op de fiets

Of uw hond nou in zijn of haar mandje zit of naast uw fiets rent. Samen op pad gaan met de fiets is een gezellige activiteit die zowel voor u als uw hond goed is. Bent u samen onderweg? Dan bouwt dit een band tussen u en uw hond. Iedere fiets hondenmand heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn sommige fiets hondenmanden heel duurzaam gebouwd en kunnen andere manden wat slechter tegen een stootje. Sommige fietsmanden voor uw hond zijn lekker luchtig terwijl andere manden beter tegen slecht weer kunnen. Er zijn fietsmanden voor honden die altijd op uw fiets moeten blijven zitten en andere hondenmanden klikt u telkens eenvoudig vast. Welke hondenmand voor op de fiets bij u past, dat is helemaal aan wat uw wensen zijn en wat bij uw hond past. Wij zetten enkele soorten hondenmanden voor op de fiets op een rij.

 

Soorten fiets hondenmanden

  • Een meeneembare hondendraagtas. Deze draagtassen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan de draagtas op de voor- of achterkant van een fiets worden bevestigd, maar ook als draagtas meegenomen worden. Deze tassen zijn vaak voor de allerkleinste honden zoals Chihuahua’s en Teckels.
  • Rieten hondenmanden voor op de fiets. Deze hondenmanden zijn niet alleen heel praktisch, ze zijn ook enorm stijlvol. Rieten hondenmanden worden meestal voor op een fiets vastgemaakt. Zo kan uw viervoeter ook genieten van het uitzicht. Bovenop de mand zit een metalen deksel zodat uw hond niet per ongeluk uit de mand kan springen. Rieten hondenmanden voor op de fiets zijn bedoeld voor honden die tot ongeveer 10 kilo wegen zoals Kooikerhondjes en Pinchers.
  • Een trailer voor achter uw fiets. Hoewel dit strikt gezien geen hondenmanden voor op de fiets zijn, nemen we ze toch mee in onze lijst. Het meenemen van uw grote hond in een trailer is ontzettend populair geworden. Het maakt niet uit welk gewicht uw hond heeft. Het maakt ook niet uit of uw hond goed of slecht ter been is. Met een hondentrailer kan iedere viervoeter mee op avontuur.

 

De juiste grootte van de hondenmand voor op de fiets

Wilt u uw hond vervoeren met een hondenmand op uw fiets? Dan is het belangrijk dat u het juiste formaat uitkiest. Het is niet enkel en alleen belangrijk om naar het gewicht van uw hond te kijken. Het is ook verstandig om te bekijken hoe groot uw hond in lengte, breedte en hoogte is. De grootte van de mand moet overeenkomen met de grootte van de hond. Vervoert u uw hond in een te kleine hondenmand voor op de fiets? Dan zal uw hond zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen. Bovendien zal dit hoogstwaarschijnlijk spierpijn en gewrichtspijn veroorzaken. Maar ook een te grote mand kan voor problemen zorgen. Neemt u uw hond mee in een hondenmand die veel te klein is? Dan zal de hond zich minder beschermd voelen en dit is absoluut niet de bedoeling. Bekijk goed hoe uw hond in zijn of haar eigen mand slaapt. Opgekruld? Lang uitgerekt? In een hoekje? Of juist in het midden. Ga op zoek naar een fietsmand voor uw hond die ruimte biedt voor de manier waarop uw hond slaapt. Ook is het wel zo prettig als uw hond naar buiten kan kijken tijdens het fietsen. Een volledig afgedekte hondenmand voor op uw fiets is dus sowieso geen handige optie.

Uw hond trainen om op de fiets mee te gaan

Wilt u uw hond voor het eerst meenemen in zijn of haar fietsmand? Dan is het belangrijk dat u van tevoren alvast wat oefent.

  • Laat uw hond wennen aan de geur van de mand door de mand een poos van tevoren alvast binnenshuis neer te zetten.
  • Als uw hond meerdere keren aan de mand heeft geroken, kunt u een hondenkoekje in de fietsmand leggen zodat uw hond aangemoedigd wordt om nog wat dichter bij de mand te komen.
  • Herhaal dit vaker zodat uw hond aan het idee van de mand went.
  • Stapt uw hond vanzelf in de mand? Beloon hem of haar rijkelijk.
  • Als u de hondenmand uiteindelijk aan de fiets vastmaakt en uw hond neemt plaats in de mand, dan is het belangrijk om uw hond uitgebreid te belonen.
  • Herhaal dit de eerste paar keren dat u met uw hond wilt gaan fietsen. Zo raakt uw hond ook enthousiast van de nieuwe mand voor op de fiets.

Uw hond mee op stap nemen, dit moet u meenemen

Naast een comfortabele hondenmand voor op de fiets, zijn er ook nog andere zaken waar u aan moet denken. Het is altijd handig om een rugzak mee te nemen die voldoende ruimte heeft voor uw spullen als voor de spullen van uw hond. Denk bijvoorbeeld aan een fles water en een bijbehorende kom. Ook hondenkoekjes zijn handig om mee te nemen zodat u uw hond kunt belonen. Vergeet uw EHBO-kit niet mee te nemen. Evenals het dierenpaspoort van uw hond. Tot slot is het wel zo prettig voor uw hond om een kussen of deken en een speeltje mee te nemen voor in de hondenmand. Dit maakt het voor uw hond een veiligere plek om in te vertoeven. Stop vaak tijdens het fiets om uw hond even een rondje te laten wandelen, zijn behoeften te doen en te drinken. Hoewel dit altijd al van groot belang is, is het nemen van kleine pauzes onmisbaar! Zorg er voor dat uw hond voldoende drinkt als hij of zij meegaat op de fiets in de hondenmand. Dan zullen jullie samen nog veel avonturen beleven!

Andere manieren om jouw hond mee te nemen

Een hondenmand voor op de fiets is niet de enige manier waarop u uw viervoetige vriend mee kunt nemen. De laatste tijd komen er steeds meer creatieve manieren waarop u uw hond mee kunt nemen op reis. Sommige hondeneigenaren nemen hun honden zelfs mee op wereldreizen! Met een Pet Sling neemt u uw kleine hond op een hele stijlvolle en comfortabele manier mee. Deze schoudertassen hebben vaak een lage belastbaarheid, maar zijn wel ontzettend leuk. U maakt uw hondje eenvoudig vast in de tas zodat hij of zij niet per ongeluk kan ontsnappen. Ook bestaan er inmiddels hondenrugzakken die voor op de borst hangen. Zo kan uw hond knus bij u blijven terwijl u op stap bent. Ook deze tassen hebben een lage belastbaarheid. Heeft u een kleine hond? Dan is dit een ideale manier om uw hond mee te nemen. Tot slot zijn er de hondenrugzakken voor op de rug. De meeste hondenrugzakken voor op de rug zijn best stevig. Ze zijn gemaakt van stof maar hebben vrijwel altijd een ruitje mesh waar uw hond mee naar buiten kan kijken. Gaat uw hond mee in een hondenmand op de fiets, maar wilt u daarna uw hond ook meenemen zonder de hele mand mee te hoeven slepen? Dan zijn deze rugzakken en schoudertassen een ideale oplossing!